Dámbi bácsi piskóta tekercse

2019.11.23

Egy nagyon gyorsan és könnyen előteremthető finomság receptjét olvashatjátok itt a Sütemény rovatban.

Hozzávalók egy kb. 40X 30 -as tepsihez:

7 db, nagy méretű, egészséges, friss tojás

7 csapott evőkanál porcukor (A csapott evőkanál az nem púpozott! Értem?)

7 tetézett evőkanál sima liszt (Ezt meg ne sajnáld, mert sovánka lesz az eredmény!)

2 evőkanál étolaj

Elkészítés módja:

Végy egy kb. 2 L-es keverőtálat, s egy poharat. A tojásokat válaszd szét: a fehérje ügyesen csurranjon a keverőtálba, a sárgája külön a pohárban figyeljen, mikor kerül sorra. Ügyelj rá, hogy csak friss tojásból dolgozz! A csipogó tojásból nem lesz piskóta, meg a recsegőből sem. Ha egyiket sem műveli, viszont büdös, akkor is kuka. Tehát: nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a tojások frissességéről darabonként meg kell győződnöd: nem csipog, nem recseg, nem büdös. Még megjegyezném tapasztalatból, hogy általában mindig a 7. tojás szokott rossz lenni. Így a kutya aznap összesen 7 db potya tojáshoz jut.

Keverőgép legnagyobb fokozatán nekifogj bántani a tojásfehérjét. Mikor már egységes habbá terelődött össze ijedtében, adagold bele a hét kanál porcukrot. A kanálban csapottan legyen a cukor, másként engedetlen lesz a kisült tészta, s nem fogja azt csinálni, amit te elgondoltál vele.

A cukorral tovább bántjuk a fehérjét, míg olyan kemény lesz, hogy az edényt felfordítva sem tágít. Ha mégis kipottyanna az egész egyben a földre, akkor hívd be a macskát, s kezdd elölről az egészet: tehát 2L-es keverőtál, 7 tojás, nem csipog, nem recseg, nem büdös - a többit már tudod...

Ha ügyes voltál, és a macska ishoppon maradt, jöhet a liszt! 7 tetézett evőkanál sima lisztet a tetejére hullajtsad, s a géppel most már csak a legkisebb fokozaton, óvatosan forgasd bele. Ilyenkor már nem szabad bántani a habot, mert összeesik az egész. És az lesz a cipőtalp-tekercs lekvárral nevű sütemény, mellyel viszonylag kevés sikered lesz másoknál.

A tojások sárgája e 10 perc alatt türelmetlenül várakoztak a pohárban. Ezért kapnak 2 evőkanál étolajat a nyakukba, hogy nyugodjanak már meg, mert most ők következnek. S valóban! Az olajos sárgákat szépen belecsusszantod a kész masszába, s megint csak nagy óvatosan összekevered a fehérjével. Ennek a piskótának lelke van, úgyhogy ne felejts el közben énekelni neki!

Dámbival mi úgy szoktuk, hogy megágyazunk a masszának sütőpapírral, s akkor biztos, hogy nem fog leragadni. Ám a sütőpapír sem segít, ha túlcukrozod a tésztát.

  • Mi? Hogy kimaradt a térfogatnövelő? Szó sincs róla! Dámbi bácsi piskótája ilyen banyaporok nélkül is puha és könnyű lesz - feltéve, ha nem sütöd túl, mert akkor megint jöhet a kutya, és az már 14 tojás a pocsékba.

Az elkészült masszát a tepsi közepére borítod, s lapos fakanállal, ha nagyon autentikus vagy, kézzel elsimítod. A 7 tojásból készült piskóta éppen beteríti majd a lapos tepsit.

Irány a szoli! Nem légkeveréssel, hanem csak úgy parasztosan, kb. 150 fokon vesszük rá a piskótát, hogy szíveskedjen felmagasodni a feladathoz. Mindig megnézzük, hogy mikor kezdtük sütni, de ha megversz, akkor sem fogjuk tudni megmondani, hogy meddig is tartott. A lényeg, hogy ne süsd túl, mert nem áll jól neki a barna! Még semmilyen színe nem lesz a tetejének, amikor már készen van. Az, hogy átsült-e akkor derül ki, ha megszurkálod villával. Ha nem sikít, készen van. Meg akkor is, ha a villa maszat nélkül marad, amikor kihúzod hab testéből.

Mialatt szolizik a sütid, végy elő egy nagyobb konyharuhát. Legalább akkorát, mint a tepsid. Szórd meg kristálycukorral! Aki szereti, annak kókuszreszeléket, tortadarát, darált diót szórhatsz rá, akár kristály cukor nélkül. Engedd szabadon a fantáziádat! Egyedül a darabos vakolatot javaslom mellőzni.

Már túl vagy a nehezén! Innentől fogva, ha el akarod rontani, erre kifejezetten törekedned kell. A szoliból kivett szépséget úgy, ahogy van arccal ráborítod az elkészített cukros-reszelékes-akármilyenes ágyikóra. Még nyekkenni sem tud a kicsike, s máris ügyesen felcsavarod a konyharuha segítségével. Azért vigyázz! Mert a szőrös rokonok lesben állnak, hátha leteríted a földre!

Amíg kihűl - mert teljesen ki kell neki hűlni, így felcsavarva, eltakarítod a romokat, elpakolsz, elmosogatsz, ha ezt tanultad otthon - de ha nem, akkor ott hagyod az egészet, legfeljebb jönnek a rokonok, és sokan lesznek, mert minden a rokonod.

Dámbi bácsi piskótája nem piskóta! Ha türelmesen megvárod, hogy kihűljön, nem fognak a töltelékek, krémek olvadozni benne a gyönyörűségtől - sem. Ezért érdemes ezt a tanácsot megfogadni.

A kép nem illusztráció! Miközben írom a receptet, két pofára... na tudod... És azt is megsúgom, hogy vörösáfonyás-sárgabarackos, szintén saját főzésű idei lekvár van benne.

Természetesen, ha kérdésed van, tedd fel bátran. Aztán vagy válaszolunk rá, vagy nem. Vagy olyan sokára, hogy addigra meg te nem fogsz emlékezni a kérdésedre.

Ha mégis úgy alakulna, hogy sikerül egyedül kivitelezned ezt a finomságot, jó étvágyat és sok nevetést kívánunk hozzá!