Ne feledd, aki vagy!

2020.02.13

Füstmentes naplóm harmadik bejegyzését olvashatod. A harmadik héten majdnem feledésbe merül a rémálomszerű tudatállapot, amit függésnek hívnak. Ez pedig csapda-közeli helyzet. A függés elismerése és meg nem tagadása a későbbiekben még meghálálja magát. De pontosan tudom, ha most úgy nézek magamra, mint aki megszabadult, elveszítem egy fontos célomat: időt kell adnom magamnak! És tudom jól, hogy éveket adok magamnak minden percben, amikor hűséges vagyok - saját magamhoz.

Így továbbra is ő a NAGY Ő, aki a legközelebb van hozzám, mint valaki, aki nem én vagyok, tehát mint valaki más. Egy Másik... Egy kitüntetett Másik. Aki fontos nekem... miközben nem vagyunk életközösségben. És ezt én döntöttem el - egyedül.

Ez olyan, mint párkapcsolatban. Amikor én egyedül döntök, hogy vége, aztán mégis nagyon nehéz nekem nélküle. Csak egyféleképpen tudok hozzá kapcsolódni, de az pusztító. S amikor nemet mondok, az is annak tűnik. Mégis: kitartok a döntésem mellett, és áldozatként felajánlom azt az időt, mely az eltávolodásunkhoz kell. Időt adok magamnak, mert ezzel kezdem szeretni magam. Vele mindig el akartam feledni, aki vagyok - most pedig az a fontos, hogy ne feledjem el, aki vagyok!

Semmi más célom nincs, mint megtanulni szeretni magam. Nem egy Másikat, esetleg Téged, egy eszmét, ideát, hivatást, mindössze saját magamat. Mindennel együtt, ahogyan vagyok. Olyan sokszor mondták, hogy "szeresd önmagad", de nekem fogalmam sem volt róla, hogy pontosan mit jelent ez. Hogyan kell csinálni. Vajon más is van ezzel így? 

"Milyen mélyre kell még süllyedned, hogy észrevedd: a viselkedéseddel elpusztítod önmagad"? (Beszélgetések Istennel)

A viselkedésben benne vannak a gondolataim, ahogyan a világra nézek, ahogyan beszélek és cselekszem. (Ahogyan nem a Szeretet jegyében élek és cselekszem.) Ahogyan méltatlan kapcsolatokat alakítok ki, és ahogyan romboló módon jutalmazom magam...

Azt mondják, bárki kerülhet bántalmazó kapcsolatba, ahol áldozattá válik. Ehhez két dolgot szeretnék hozzá fűzni.

1.) Bárki, aki hozzám hasonlóan nem tud mit kezdeni önmaga szeretetével. Azzal, aki ő...  Pánik keltésre ad okot, ha nem hangsúlyozzuk ezt a tényt. Bárki, aki... de az nem egyenlő mindenkivel.

2.) Nincs fontosabb, hogy felkutassa mindenki magának, mit jelent számára, és hogyan tudja megvalósítani a helyes önszeretetet. Hogy ne lehessen belőlünk "bárki". Hanem egy színes, egyedi és főképp szabad pillangó, madár, de főképp nő vagy férfi! Aki szabad elhatározásából a legfontosabbnak tartja magát. Nem elfelejteni akarja önmagát, hanem újra és újra magára ismerni akár egy Másik tükrében. Meglátni valamit magából, ami nem arról szól, hogy miben kell fejlődni, hanem arról is szól, hogy miben a legjobb, miben teljes. - a saját-, és a Másik örömére.

Fotó: "Énképek" egy dobkészítő napon a Bagolyvárban 2020.