Sajtos rúd receptje

2019.11.23

A sajtos rúd, mely túróval készül, sózhatod, fűszerezheted kedvedre. Próbáld ki, nem fogod megbánni!  - Mardel is imádja :) 

 A sajtos süti nem kifejezetten hirtelen-vendég váró. Igaz, könnyű összeállítani, azonnal is kisüthető, ám, ha a legjobbat szeretnéd kihozni belőle, az elkészült masszát pihentesd egy éjszakát a hűtőben. A sós sütink attól finom, hogy jó lisztből készül. Helyesen választjuk meg az arányokat a zsiradék tekintetében.

Az alaptészta hozzávalói:

½ kg sima liszt

½ kg tehéntúró

1 egész tojás

kb. 10-15 dkg zsiradék (attól függően, hogy sütőmargarint, zsírt, vajat, illetve ezek keverékét használod. Állott vajból is kitűnő)

só ízlés szerint

½ csomag sütőpor

Tejföl, ketchup,

Reszelhető sajt

Az alaptészta ízvilága fokozható különféle fűszerekkel, mint

oregano, vagy borsfű, foghagyma granulátum, pizza fűszer, vagy a hagyományos egész kömény, amit a kinyújtott tészta tetejére szórunk variálható kedvedre.

Az összeállítás:

A túrót keverőgéppel, vagy villával áttöröd, beleütve az 1 egész tojást. A sót ilyenkor szoktuk hozzá keverni. Mivel ma már annyi féle erősségű só van, sajnos neked kell kitalálni, hogy mennyit teszel bele. Átlagos erősségű sóból maximum 2 mokkáskanálnyit javaslok első körben. Mindig azt mondjuk: kóstolgasd, amit készítesz. Mivel a következő összetevő a zsiradék lesz, annak hozzá keverése után újabb kóstolás javasolt só ügyben. A zsiradék szilárd halmazállapotú legyen, de kenhető-gyúrható-keverhető. Folyósra olvadt zsiradékot ne adj hozzá. Így az olaj sem jó megoldás.

Jó házi zsírral szeretjük a legjobban, egy kis maradék vajjal feljavítva, mely vaj lehet akár avas is. Bármilyen meglepő, a tészta íze finomabb lesz tőle. Most újra kóstold! Ne legyen intenzíven sós, mert tapasztalataink szerint akkor valahogy nem tud olyan szépre felnőni.

Az utolsó fázis a liszt és a sütőpor, valamint az extra fűszerezés. A megadott lisztmennyiség irányadó mérték. Két-három jó marék lisztben keverd el a fél zacsi sütőport, és azt add először a tésztához. Majd tovább a lisztet... (Most az extra fűszereket). Mi a Nagyi Titka sorozatból Sima lisztből, Extra Süteménylisztből és Pizza lisztből készítettük eddig. A réteslisztet nem ajánljuk.

Amikor a keverőgép már kínlódik, kézzel folytatod tovább a gyúrást. Mert ez inkább gyúrós tészta, mint keverős. A massza akkor jó, ha egy homogén, kellemesen sós, fűszeres gombócod lesz.

A tészta már ilyenkor is kész a sütésre, de biztos, hogy egy napi, éjszakai pihentetés nagyon jót tesz neki. Ha van módod a pihentetésre, az edényben befedve tedd hideg helyre, vagy a hűtőbe. Ez a tészta az elkészítéstől számított akár egy hétig is türelmesen tud várni arra, hogy kisüsse valaki. Fagyasztással nem próbálkoztunk eddig.

Sütés előtt a tésztát szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni. A mikrózást nem tanácsolnám, mert ha most olvad ki a zsiradék, akkor fuccs a gombócnak!

Deszkát jól belisztezve a gombócból egy darabot ügyesen téglalap formájúra nyújtasz. 2-4 mm vastagra. Ha vékonyabbra nyújtod, többnek látszik majd, viszont lehet, hogy nem fog felnőni, magasodni. A kinyújtott téglalapot tejföllel, vagy ízlés szerint ketchuppal megkened. Most még érdemes kóstolni a tésztát, hogy mennyi só kerüljön a tetejére. Finoman megsózod (vagy nem).

Erre az alapra kerül a reszelt sajt. Ide is felhasználhatod az elfelejtett sajtdarabokat. Apró lyukú reszelőn, rövideket húzva reszeld a sajtot. A reszeléket egyenletesen elterítve a tésztán, egy éles késsel rudacskákat szeletelj belőle, s tedd azonnal a tepsibe. (Köménymaggal ilyenkor szórható.) A sütő előfűthető. De hideg sütőben is elindul, csak kicsit hosszabb a sütési idő. Sütési hőmérséklet légkeveréses sütőben kb. 150 fok.

A rudacskák között legyen némi hely, hogy sütéskor, tágulva ne ragadjanak össze. Ha arany színű a sajt a tetején, s az alja is megkérgesedett kissé, hamarosan kész van az első tepsivel. Mi ezt is kóstoljuk. Bár a forrón felvágott süti állaga nem olyan, mint kihűlve. Sütője válogatja: 10-15 perc egy tepsi kisütése.

A rudacskákat még melegen lesodorjuk a tepsiről, vagy kiszedegetjük darabonként. Van, aki hosszúra hagyja, olyankor nyilván szedegetni kell.

Sok sikert kívánunk a sütéséhez, és az elfogyasztásához pedig jó kedvet, békességet!

Családi Műhely

Csobánka