MASSZÁZSGYIK

Amikor masszőrnek képeztem magam, (bár a múltidő nem helyes, hiszen a folyamat most is tart), minden fajta technikánál külön kitért az oktató azokra az esetekre, melyeket az ellenjavallatok körébe sorol a szakirodalom.

Ahhoz, hogy eldönthessük, biztonságos-e Önnek a masszázs, az én ismereteim mellé gyakran szükséges szakorvosi javaslat, vélemény, illetve a személyes találkozásunk és nyílt beszélgetésünk. Mindenképp érdemes végigolvasni a masszázsgyíkot, már csak a tájékozottsága növelése érdekében is. Ígérem, nem fog unatkozni!

Masszázs lehetséges pikkelysömör, gyulladt pattanások esetén?

Nem masszírozható "intézményi keretek között" az a személy, akinek a bőre, fejbőre pikkelyyesedik, vagy vérzik, illetve korábbi vérzésre utaló apró hegek láthatóak. A gennyes, beérő és kifakadó gyulladások esetén sem lehet masszíroztatni. Először ezeket meg kell gyógyítani, ha lehet. Ha erre nincs mód, szívesen megtanítom egy közeli családtagját, bizalmasát,  hogyan tudja Önt otthonában masszírozni hatékonyan. Érdeklődni ez ügyben nálam lehet.

Pánikrohamos vagyok! Lehet így masszíroztatnom?

Vannak bizonyos mentális problémák, amikor nem masszírozható, például az a személy, aki nincs tudatánál, illetve láthatóan akaratérvényesítésre képtelen. Alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt van. 

A pánikrohamra való hajlam nálam nem kizáró ok!

A pánikrohammal küszködő ember számára néha még az is nagy kihívásnak számít, hogy arccal lefelé felfeküdjön a kezelőágyra. Van, hogy eljön valaki egy masszázsra, nagy, pozitív elvárásokkal, hogy majd milyen jó lesz neki, és kezelés közben egyszer csak rátör például a légszomj, vagy heves szívdobogást kap. Ezeket, és más tüneteket én vegetatív viharoknak szoktam nevezni, és több módon, aktívan részt veszek a pácienssel a "túljutásban". Ön azt tudja tenni, hogy arra figyel, hogy maradjon velem kapcsolatban. Ne próbálja meg elfojtani, elrejteni rossz érzéseit. Mondja ki, s lássa meg, hogy lehet tenni Önért!

Aki hozzám jön ÉnIdőre, biztonságban érezheti magát! A masszázs soha nem szólhat nálam a komfortzóna erőszakos elhagyásáról. ("Csak ezt az 5 percet bírd még ki, kérlek" - ismerős? ) Nálam kezelés közben felülhet, vagy le sem fekszik, ihat, kimehet a WC-re, oldalt fordul, ide ül, oda ül... Mindig biztonságban lesz. Jöjjön bátran!

1 hónappal ezelőtt műtéten estem át. Mikortól lehetséges újra masszíroztatni?


Műtét után x hétig nem javasolt a masszázs. A műtét fajtája is meghatározza, hogy mi a helyes válasz erre a kérdésre. Leginkább az a biztos, ha sebész orvosunk tanácsát kérjük ez ügyben. 

ÉnIdŐ masszázs várandósság, gyermekágy és szoptatás idején

A protokoll szerint az első három hónapban, és szülés előtti 30 napban nem végzünk masszázst. Még csak kevesen merik leírni, hogy ennek a felfokozott óvatosságnak több kára van, mint haszna. Én felkészült és képzett masszőrnek tartom magam, ismerem és betartom a kompetencia határaimat, valamint négy gyermek édesanyja vagyok. Ez annyiból tartozik ide, hogy saját bőrömön tapasztaltam meg a várandósság örömeit és kihívásait. 

Az elmúlt évben három várandós anyukát kísértem masszőrként a kezdetektől a szülésig. Volt, aki úgy járt hetente masszázsra, hogy nem is tudta, hogy gyermeket vár.  Mindannyian egészségesek és gyermekeikkel együtt jól vannak.  A várandós anyuka masszírozása hozzájárul anya és magzata testi-lelki jóllétéhez. Viszont a gyermekágy idején a szülésben, a kezdeti nehézségekben kifáradt anyaszervezet talán még több kíméletet igényel, mint a várandósság hónapjaiban. Óvatosan kell visszaszoktatni a testet egy olyan "igénybevételhez", mint egy alapos masszázs vagy köpölyözés. A szoptatás sem kontraindikáció. A császármetszés viszont komoly hasi műtét. Érdemes kivárni a 6 hetet. A gyermekágy időszakában jellemzően amúgy sem masszázsra rohangálunk. 

Masszázs menses (holdazás) idején

Ha népiesen fogalmazok, a masszázs "hajtja" a vért. Megfigyelték, hogy a "menstruációs vér" mennyisége egyes nők esetében masszázs után jelentősen megnő. Ezt egyénenként másként értékelik és élik meg a nők. Van, akit zavar, van akit nem érint, és olyan is van, hogy a masszázs nincs hatással a mennyiségre.  Ami engem illet, azt mondom, hogy egy megrekedt, alhasi görcsökkel megvert menses (nevezzük holdazásnak, mivel általában 28 napos ciklus szerint érkezik, ahogyan a Hold is beteljesedik) beindításában éppenséggel segíthet egy masszázs + köpölyözés kombó. A "vérzés" aztán gyógyfű teával csökkenthető. A méh rendes tisztulása is nagyon fontos a női egészség szempontjából. A holdazás első napjaiban gyakori a migrénes fejfájás is. Tapasztalatból tudom, hogy nem fogok tudni annyi segíteni a masszázsaimmal rajta, mint amennyit segít egy-két napnyi standby üzemmód. Sötét szoba, puha ágy. Relax. Mindezeket a mai rohanó életmódunk, a külső és belső elvárások nem támogatják. De tegyünk meg mindent, hogy ez megváltozzon! "S a világ csak belülről változhat meg!" (E.Tolle.)


"Kicsit" meg vagyok fázva. Bár tegnap lázam is volt. Jöhetek így masszázsra?"

Lázas állapotban, influenza szerű tünetekkel inkább az otthoni masszázst javaslom. Mert a masszázs nagyon kell ilyenkor is. Inkább tanulják meg egészségesen, és ha majd szükség lesz rá, akkor azonnal tudják alkalmazni. A masszázs növeni tudja a lázat, beindítja a betegséget, de ez nem baj, legalább hamarabb túl lesz rajta. Masszázsműhelyemben nem fogadok influenzás pácienseket, és magam is kényszer szabadságra megyek, ha tünetek jelentkeznek rajtam. Főképp mióta a CoVid az életünk része lett.

Nekem nincsen védőoltásom CoViD ellen. Jöhetek így ÉnIdŐ masszázsra?

Igen, mert a vendégköröm betartja a házirendet, és influenza-szerű tünetekkel nem veszik igénybe a szolgáltatásaimat.  Még maszkban sem. Simán hazaküldöm a vendéget, ha úgy tartom helyesnek. De erre eddig alig volt példa.  Sok vívódás után született meg bennem az a rend, hogy a maszkot azért vesszül fel, hogy megvédjünk -legalább részben másokat - ; az oltást meg azért vesszük fel, hogy megvédjük - legalább részben - magunkat. Rengeteg butaság kering a köztudatban a vírusról is és a védőoltásról is, melyben én nem akarnék igazságot tenni. (Kompetencia hiánya miatt.) Képzelje, volt olyan telefonáló, aki azért nem beszélt meg végül időpontot velem, mert kiderült, hogy én be vagyok oltva. Nem akartam tájékoztatni, hogy a kórházi orvosokat, ápolókat is igyekezzen elkerülni élete hátralévő részében, mert őket még Hepatitis B ellen is oltják rendszeresen. És ez alól a gyógymasszőrök sem kivételek. Szóval: tessék jönni nyugodtan!

ÉnIdŐ Masszázs vérnyomásproblémák esetén

A masszázs hatással van a vér-, és nyirokkeringésre. Gyorsítja a vér és a nyirok áramlását. És többnyire emeli a vérnyomást. Ezért KEZELETLEN magasvérnyomásos pácienst először arra kérek, hogy keressen fel egy szakorvost, és állítsák be közösen a vérnyomása optimális értékét. Masszázs szempontjából az ingadozó vérnyomás is nyugtalanító. Azt, hogy az ingadozó vérnyomás tünete mögött áll-e valamilyen szervi baj, csakis szakorvos döntheti el. Akkor is meg kell várni a szakorvosi véleményt, leleteket, ha erős a gyanú, hogy pszichés okokra vezethető vissza ez a tünet. A köpölyözés mindenképp kontraindikált.

A belassult keringésű páciensek gyakran számolnak be masszázs utáni enyhe szédülésről. Ilyenkor, ha megmérjük a vérnyomásukat, mindig emelkedett értékekkel találkozunk.  A rendszeres, alapos masszázshoz éppúgy hozzá kell szoktatni a szervezetünket, mint a rendszeres futáshoz, vagy egyéb testedzéshez. Akkor is, ha relaxáló masszázsról van szó.

Masszázs szív-, és érrendszeri betegségek esetén (Vénatágulat)

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát, kérjen szakvéleményt arról, hogy masszírozható-e, és ha igen, mire figyeljen még a masszőr. Ez itt most egy masszőrgyík, és nem fogjuk tudni sorra venni az összes lehetséges betegséget. Elég annyit tudnunk, hogy nagyon fontos, hogy nyílt lapokkal játszunk. Ne titkoljuk el betegségeinket, hanem tájékoztassuk masszőrünket mindenről, amiről úgy gondoljuk, hogy meg kell osztanunk vele a rendelkezésre álló információinkat. Ebben tud segíteni például a kérdőív kitöltése. Vénatágulatokat nem helyezünk semmilyen pontszerű nyomás alá. Az egészséges végtag-részek a tágult rész kikerülésével masszírozhatóak, ha az orvos is így nyilatkozik.

Masszázs allergiák esetén

 Alapvetően nem ellenjavalt. A jó masszázs azonban fokozza a hisztamin-termelést, ez az oka annak, hogy például az augusztusi parlagfű allergiások tünetei egy kezelés után alaposan felerősödhetnek. Ha Ön tudja magáról, hogy allergiás, mindenképp tájékoztassa erről masszőrét, és gondoskodjon  allergia (életmentő) gyógyszereiről, mert esetleg szüksége lehet rájuk. Alerrgiások szervezetében bizonyos ingerek összeadódhatnak. Ha Ön tudja, hogy allergiás például az eperre, no, nem annyira, csak éppen fogyasztása után mondjuk feldagad a szája, vagy kiütései lesznek, akkor a masszázst megelőzően, illetve utána legalább 24 órán át ne fogyasszon epret. Az eper egy példa. Ha Ön csak sejti, hogy allergiás, ideje kivizsgáltatni. A szezonális allergiák (főképp füvekre) a szezon végeztével elmúlnak és a masszázs már nem fogja ezeket a reakciókat felerősíteni vagy kiváltani. Itt is az egyediség nagy hangsúlyt kap. (Egyéni érzékenység.)

Masszázs baleseti traumák esetén 

Ellátatlan ficam, törésgyanú, zúzódás-nyomok, lila-vörös duzzanatok. Ezek nem masszírozhatóak. Természetesen fej-, és arc masszázs nem kizárt egy kéz, vagy láb sérülés esetén. A masszázs távolhatással hatást gyakorol a sérült testrészre. Így a begipszelt/rögzített kar, vagy láb a másik kar masszázsával vitalizálódhat. A szegmentmasszázsok pedig hasonló elven hatnak. 

Cukorbeteg vagyok. Járhatok azért masszázsra?

Ez természetesen megint csak egy költői kérdés. Hiszen a cukorbetegség inkább egy gyűjtőfogalom, és az egyes betegségeknek különféle stádiumai vannak, melyekre nem egyformán igaz, hogy a masszázs egyértelműen javallott. Itt is azt tudom válaszolni, hogy, ha kezelőorvosa engedélyezi a masszázst, akkor is nagy körültekintéssel szükséges masszírozni. Megfigyelve, hogy a masszázs hatására csökkenő vércukor szintje milyen mértékű, és esetleg van-e szüksége masszázs után szőlőcukorra. Annyi időt szánjon a masszázsra (annyi ÉnIDőt), hogy legyen módunk megfigyelni szervezete reakcióját. Hozzon magával szőlőcukrot! Nem csak "felkapom a gúnyát, azt már hopp! Kint is vagyok az utcán, aztán a sarkon meg hopp, elterülök, az emberek meg átlépnek, mert azt hiszik, hogy túl sok volt a tüske-sör kombó)

Kedves Érdeklődő! Egyelőre ennyi masszázsgyík gyűlt össze. Amennyiben nem találta meg az Önt foglalkoztató kérdésre a választ, bátran vegye fel velem a kapcsolatot ITT.